Elektrisch verwarmen, ook wel verwarming op stroom genoemd, betekent dat warmte wordt opgewekt met elektriciteit in plaats van gas. Dit kan op verschillende manieren, van losse kachels tot geavanceerde systemen zoals infraroodpanelen en elektrische cv-ketels. Elektrische verwarming wordt steeds populairder vanwege de energietransitie en de wens om gasverbruik te verminderen.
Soorten elektrische verwarming
Er zijn diverse manieren om een huis elektrisch te verwarmen. De meest voorkomende vormen van verwarming op stroom zijn:
- Losse elektrische kachels – Deze verplaatsbare kachels werken direct op elektriciteit en zijn geschikt voor tijdelijke verwarming. Er zijn verschillende varianten, zoals:
- Straalkachels: Geven snel warmte af maar zijn minder efficiënt op de lange termijn wat kan leiden tot hoge energiekosten.
- Oliegevulde radiatoren: Houden warmte langer vast en zijn daardoor energiezuiniger.
- Keramische kachels: Efficiënter dan traditionele straalkachels door betere warmteverspreiding.
- Infraroodpanelen – Deze panelen verwarmen niet de lucht, maar objecten en personen in een ruimte. Enkel waar de infraroodstraling op terecht komt – wordt verwarmt.
- Elektrische vloerverwarming – Een comfortabele manier van verwarmen die via warmtestraling werkt.
- Elektrische cv-ketels – Vervangt een traditionele cv-ketel en verwarmt water voor radiatoren en/of vloerverwarming. Er is veel te doen rond elektrische ketels. Deze mag namelijk niet volledig ter vervanging van uw gasgestookte CV of warmtepomp worden geplaatst als ‘hoofdverwarming’. Dit heeft te maken met het maximaal haalbare rendement. Hier leest u meer over bij het onderwerp rendement hieronder.
- Warmtepomp – Een energiezuinige oplossing die elektriciteit gebruikt om warmte uit de lucht, bodem of water te halen. Een warmtepomp is meestal efficiënter dan een zuinige elektrische kachel en mag – indien de rendementseis wordt behaald – wél als hoofdverwarming dienen.
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Staand (elektrisch) infrarood verwarmingspaneel
Elektrisch verwarmen als hoofdverwarming
Volledig elektrisch verwarmen wordt steeds vaker overwogen, maar is niet in alle situaties de beste keuze. Soms is de elektrische oplossing die wordt gekozen zelfs niet toegestaan. Hieronder enkele overwegingen:
Verbruik en rendement: Elektrische verwarming zet stroom direct om in warmte. Het rendement ligt vaak rond de 100%, wat betekent dat 1 kWh elektriciteit ongeveer 1 kWh warmte oplevert. De EPBD stelt de regels vast voor de energieprestatie van gebouwen in de EU en wordt in Nederland geïmplementeerd via het Bouwbesluit. De EPBD richt zich op het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, met name door het gebruik van duurzame energiebronnen. Elektrische ketels, die een maximaal rendement van 100% hebben (dus de elektriciteit die erin gaat, komt als warmte uit), voldoen niet aan de hogere eisen die de EPBD in de praktijk stelt. In de context van de EPBD wordt vaak verwacht dat verwarmingssystemen in gebouwen efficiënter zijn, zoals warmtepompen of hybride systemen, die een hogere efficiëntie bieden dan een elektrische ketel. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld een rendement van 300% of hoger halen, omdat deze meer warmte levert dan het elektriciteitsverbruik. Dit komt doordat een warmtepomp niet alleen elektriciteit gebruikt, maar ook energie haalt uit andere bronnen zoals de warmte in de lucht, of uit de bodem. Hierdoor kan een warmtepomp met relatief weinig elektriciteit een grote hoeveelheid warmte produceren, wat het een efficiënte keuze maakt voor hoofdverwarming.
Isolatie: Een huis elektrisch verwarmen vereist een goede isolatie. Slecht geïsoleerde woningen warmen veel langzamer op waardoor ze veel meer stroom verbruiken. Zeer slecht geïsoleerde woningen behalen soms zelfs helemaal niet de gewenste temperatuur.
Combinatie met duurzame energie: Om kosten te drukken, kan een VvE investeren in zonnepanelen of een collectieve warmtepomp.
Conclusie
Elektrisch verwarmen binnen een VvE biedt mogelijkheden, maar vraagt om een zorgvuldige afweging. Een zuinige elektrische kachel kan een tijdelijke oplossing zijn, terwijl infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming duurzamere alternatieven kunnen zijn. Voor volledig elektrisch verwarmen is isolatie cruciaal en kan een warmtepomp een efficiënte keuze zijn. Overleg altijd met de VvE voordat je overstapt op elektrische verwarming, om te zorgen dat het binnen de regels en mogelijkheden van het gebouw past.
Ik vond de informatie op deze pagina nuttig
Thank you for your feedback!

Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk