De families Jansen en De Boer hebben ruzie over de vraag wie het dakterras op het complex mag gebruiken. Eigenlijk is dat geen probleem omdat in de splitsingsakte staat dat het dak gemeenschappelijk is. De eigenaars treffen elkaar bij de rechter omdat ze er samen niet uitkomen.
Het gebouw aan de Amsterdamse Kerkstraat bestaat uit vier etages. In 2007 werd het opgesplitst in twee grote appartementen: een op de begane grond en eerste etage en een op de tweede en derde etage. Eigenaar Jansen bewoont het onderste appartement; eigenaar De Boer het appartement mét dak. Dat laatste is in 2010 opgedeeld in twee aparte woningen. De VvE gaf Jansen toestemming om een dakterras aan te leggen. Dat wordt sindsdien ook alleen gebruikt door de familie Jansen. Helaas is men vergeten de splitsingsakte aan te passen. Het dak is dus nog steeds gemeenschappelijk.
Tekst gaat verder onder de foto

Verkoop en plannen voor samenvoeging
In augustus 2024 kocht Jansen het appartement op de derde verdieping van De Boer. Hij wil beide verdiepingen samenvoegen tot één groot appartement. Daarvoor moet de splitsingsakte worden aangepast. De notaris maakt een voorstel waarin staat dat het dakterras voortaan alleen door de familie De Boer gebruikt mag worden.
Jansen is het daar niet mee eens: hij stelt dat het dakterras onderdeel is van het gemeenschappelijke dak. Bovendien: als hij in de toekomst één van de verdiepingen wil verkopen, is een exclusief dakterras voor de nieuwe eigenaar wellicht niet handig. Hij wil daarom geen vaste rechten aan anderen geven. De Boer weigert daarna om nog mee te werken aan de wijziging van de splitsingsakte. Hij eist het dakterras voor zichzelf op.
Wat zegt de rechter?
De rechter geeft eigenaar Jansen gelijk: het dakterras is onderdeel van het dak, en dat is gemeenschappelijk. Die situatie is immers nooit veranderd in de splitsingsakte.
De rechter beslist ook dat De Boer moet meewerken aan de wijziging van de akte.
Voor Jansen is het belangrijk dat de splitsingsakte snel wordt aangepast, want dat is een eis van de bank. Zolang het nog om twee losse appartementen gaat, kunnen er financiële problemen ontstaan, bijvoorbeeld met de hypotheek of de belasting.
De Boer moet binnen een paar dagen meewerken aan het aanpassen van de splitsingsakte. Als dat niet gebeurt, krijgt hij een boete van 5.000 euro per dag.
Leg afspraken vast!
Deze uitspraak laat zien hoe belangrijk het is om goede afspraken te maken over gedeelde ruimtes in een appartementencomplex – en om die afspraken ook officieel vast te leggen. Dit doet u onder andere in een gebruiksovereenkomst.
Disclaimer: Dit artikel is aangepast om de leesbaarheid te verbeteren. Alle gebruikte namen zijn fictief. Eventuele overeenkomsten met bestaande personen of situaties berusten op puur toeval. Rechtbankuitspraak: ECLI:NL:RBROT:2025:4657