26 - 03 - 25

VvE-bestuurder? Eén fout kan je duizenden euro’s kosten!

Bent u vrijwilliger in uw VvE? Bijvoorbeeld als bestuurder? Zorg er dan voor dat u niet aansprakelijk gesteld kunt worden bij schade, fraude en dergelijke. Een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is heel belangrijk. Centraal Beheer licht dit toe in dit artikel.

Voor VvE’s zijn de gebouwenverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Er zijn twee vormen van aansprakelijkheid die elke VvE wel zal herkennen:

  1. aangesproken kunnen worden tot het vergoeden van zaakschade en/of letselschade;
  2. aangesproken kunnen worden op de resultaten (financiële schade) van de uitoefening van bevoegdheden.

Aansprakelijkheid is een juridisch woord. Volgens de wet moet iedereen die schade heeft, de schade zelf betalen. Soms geldt een uitzondering: als degene die de schade veroorzaakt, die schade moet vergoeden. Dit heet aansprakelijkheid.

We kennen in Nederland contractuele aansprakelijkheid en wettelijke aansprakelijkheid (hier vallen schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid onder). Bij VvE’s gaat het vooral om wettelijke aansprakelijkheid in de vorm van risicoaansprakelijkheid. Bij stormschades bijvoorbeeld: bomen die omwaaien op andere woningen of onderdelen van het gebouw die door de storm losraken en schade veroorzaken. Denk aan dakpannen, zonwering of gevelplaten. Voor de gedupeerde buren is het fijn als de VvE goed verzekerd is.

U loopt privé risico. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kunt u rekenen op hulp en het vergoeden van financiële schade.

Regelen voor aansprakelijkheid?

Uw VvE onderhoudt het gebouw en zorgt voor het gemeenschappelijke belang van alle eigenaren. Als het gaat om aansprakelijkheid, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen die van de VvE en die van individuele eigenaren.

De VvE als rechtspersoon heeft een eigen aansprakelijkheidsverzekering. Voor individuele eigenaars zijn er genoeg goede redenen om een particuliere aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Denk daarbij aan lekkages. Wat als een lekkage veroorzaakt wordt door slechte kitnaden in de badkamer? En de schade zit bij de onderburen van dit appartement? Dan zal de verzekeraar van de VvE deze schade afwijzen en kunnen de getroffen bewoners de schade verhalen op hun bovenburen. Druk uw leden op het hart dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is.

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Als gezamenlijke eigenaars bent u wettelijk gezien eigenaar van uw gebouw en dus ook verantwoordelijk voor eventuele schade die dit gebouw veroorzaakt. Denk hierbij aan een gevelplaat die losschiet van het complex en iemand bezeert. Of aan een lek in de garage dat schade toebrengt aan geparkeerde auto’s. De particuliere verzekeringen van de eigenaren vergoeden deze schade niet altijd; de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE verzekering wel.

Aansprakelijkheid bij letsel aan personen

Krijgt een bewoner, medewerker of vrijwilliger een ongeval terwijl hij of zij aan het werk is in opdracht van de VvE? Bijvoorbeeld bij het werken in de tuin of het schilderen van het trappenhuis? Dan is hun schade verzekerd als de VvE een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Bestuurdersaansprakelijkheid: verzeker het goed

Als VvE-bestuurder kunt u een risico lopen met uw privévermogen. Bijvoorbeeld bij schade door een verkeerde beslissing van een VvE-bestuurder. Of bij fraude door een medebestuurslid. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kunt u rekenen op hulp en het vergoeden van financiële schade. Daarnaast biedt deze verzekering u juridische bijstand bij het voeren van verweer.

Maak goede afspraken!

Bestuurders zijn vaak ook gewoon de buurvrouw of buurman. Met goede afspraken én verzekeringen is het makkelijker om prettig te wonen. Want als er dan eens iets onverwachts gebeurt, komt u er ongetwijfeld samen uit. Vragen? De VvE-specialisten van Centraal Beheer staan voor u klaar op vve.beheer@centraalbeheer.nl of (055) 579 8115.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox